Zeetong: vis van de maand juli

Zeetong: vis van de maand juli

Tong is makkelijk te herkennen : langgerekt ovaal van vorm met een ronde kop. Zijn huid is licht tot donkerroodbruin met stipjes. De onderkant is wit. Tong kan een lengte van 70cm behalen met een gewicht van 3kg., er worden echter voornamelijk exemplaren van 30 à 40cm lang aangevoerd (250 à 300g). De kleinste sortering heet sliptong en is zeer populair bij de visliefhebber.

Tong komt veel voor in Europese kustwateren, vanaf de Middellandse Zee tot aan de noordelijkste randen van de Noordzee en de Golf van Biskaje.

In aanvoerwaarde is tong veruit de belangrijkste inkomstenbron voor onze vissers.

Ongeveer één derde van de Belgische tongaanvoer komt uit de Noordzee, andere belangrijke vangstgebieden zijn het Engels Kanaal, de Ierse Zee, de Keltische Zee en de Golf van Gascogne.

De visserij werkt actief aan alternatieve vismethoden voor de traditionele boomkor. Voorbeelden daarvan zijn de pulskor en de sumwing, die zorgen voor een vermindering van ongewenste bijvangsten, brandstofverbruik en bodemberoering.

Seizoen

Tong is het hele jaar door verkrijgbaar, maar op z’n best van juni tot januari. De periode waarin de tong het meest kuit schiet is van maart tot en met mei, en we raden omwille van de mindere vleeskwaliteit dan ook aan om de tong in deze periode links te laten liggen.

Gastronomie

Tong is een ware delicatesse, en behoort door de zeer grote vraag tot de hogere prijsklasse. Het visvlees is stevig, en tegelijkertijd zacht en sappig, en zowel op z’n geheel als in filet te koop. De meest bekende bereiding is wellicht de tong meunière, waarbij de bebloemde tong in zijn geheel in boter gebakken wordt en nadien overgoten wordt met  braadvet waaraan citroensap en peterselie is toegevoegd.

Weetjes

  • De beste zeetong komt uit het Kanaal en de zuidelijke Noordzee, omdat daar veel garnaal voorhanden is.
  • De visserij op tong is een typevoorbeeld van hoe een duurzame visserij er zou moeten uitzien. Diverse aanpassingen aan het vistuig verminderen de ongewenste bijvangsten, beperken het brandstofverbruik en impact op de zeebodem.
  • Zeetong is economisch erg belangrijk voor de Vlaamse vissers. Na pladijs is het de meest aangevoerde zeevis.

Naar overzicht

Heeft u nog een vraag voor ons?

Zit u met nog enkele vragen of heeft u een probleem?  Dan helpen wij u graag verder!

Contacteer ons


Gerelateerd nieuws


Steeds super verse producten
Culinaire lekkernijen
Meer dan 30 jaar ervaring