Rog: vis van de maand juni

Rog: vis van de maand juni

De rog is zoals de haai een kraakbeenvis. Er bestaan wel 460 verschillende soorten roggen. In de Noordzee komen vooral de gevlekte rog, de stekelrog, de pijlstaartrog en de sterrog voor.
Stekelrog is de meest verkochte soort, deze rog is bruingrijs met donkere vlekken en stipjes, de buikzijde is lichter. Hij heeft stekels op de rug en de staart, en ook de buik is stekelig.
Ze kunnen maximaal tot een lengte van 90 cm doorgroeien. In de vismijn ligt de gemiddelde lengte rond de 60 cm.

Gastronomie

Hele roggen zijn in de handel quasi onvindbaar, meestal worden enkel de gevilde vleugels aangeboden. Het is cruciaal dat rog vers wordt klaargemaakt, in het kraakbeen zit een stof die bij het verouderen ammoniak afgeeft. Zelfs invriezen is niet aanbevolen, tenzij gepocheerd samen met het pocheervocht. De kleur van vleugels moet lichtroze zijn en een stevige textuur hebben, hoe witter en slapper het visvlees, hoe ouder de vleugels.

Rog heeft een karaktervolle smaak die het best tot zijn recht komt in eenvoudige bereidingen. Rog kan je bakken of pocheren, een klassieker is rog met hazelnootboter en kappertjes.

Weetjes

  • In de Noordzee komen 11 soorten roggen voor. De grootste daarvan, de vleet en de pijlstaartrog kunnen wel 250cm groot worden.

  •  

 

Naar overzicht

Heeft u nog een vraag voor ons?

Zit u met nog enkele vragen of heeft u een probleem?  Dan helpen wij u graag verder!

Contacteer ons


Gerelateerd nieuws


Steeds super verse producten
Culinaire lekkernijen
Meer dan 30 jaar ervaring