Hondshaai: vis van de maand mei

Hondshaai: vis van de maand mei

De Hondshaai is een kleine haaiensoort uit de familie van de Kathaaien. Zijn lichaam is glad, langgerekt en slank en wordt tot 80 centimeter lang en 3 kg zwaar. De haai heeft neusgaten en een bek aan de onderzijde van zijn kop, de neusflappen zijn eenvoudig gevormd en lopen door tot de bek. Vijf paar kleine kieuwopeningen. De bovenzijde is lichtbruin met opvallende kleine donkerbruine vlekken. Wegens zijn vlekkenpatroon wordt deze haai ook wel de kleingevlekte kathaai genoemd, de kathaai wordt dan de grootgevlekte kathaai genoemd.

Gastronomie

Meestal is de hondshaai reeds schoongemaakt, het beste is de vis in moten te verwerken. Indien je de vis zelf fileert, werk dan altijd van de binnenzijde naar buiten. Zijn vel voelt aan als schuurpapier en zorgt ervoor dat je mes direct bot is.


Vroeger werd hondshaai dikwijls als zeepaling aangeboden in de handel. Dat geldt trouwens ook voor de minder voorkomende zandhaaitjes (Mustelus spp.). Door de nieuwe wetgeving op visbenamingen moeten deze haaitjes volgens hun soortnaam genoemd worden en mogen ze niet meer verkocht worden als zeepaling.


Hondshaai heeft een tamelijk slap visvlees – oppassen dus met bereidingstijden - maar smaakt uitzonderlijk lekker! Bereidingstoepassingen zijn enorm uitgebreid. Van ragouts en dikke wintersoepen over gerookte bereiding tot opgelegd in het zuur.

Weetjes

  • In Engeland staat hondshaai bekend als onder meer ‘spotted dogfish’, ‘hound’, ‘rock salmon’ en ‘huss’, en eindigt de vis onder meer in de populaire ‘fish and chips’.

 

Naar overzicht

Heeft u nog een vraag voor ons?

Zit u met nog enkele vragen of heeft u een probleem?  Dan helpen wij u graag verder!

Contacteer ons


Gerelateerd nieuws


Steeds super verse producten
Culinaire lekkernijen
Meer dan 30 jaar ervaring